jueves, 13 de diciembre de 2012

Viquipèdia



En aquesta sessió de GEITC, allò que vam conèixer i practicar va ser la Viquipèdia.
La Viquipedia és la versió en català de la web www.wikipedia.com



Per treballa amb aquesta web hem de saber un punts claus indispensables:


La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". 
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera.
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeutitelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
- La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. 
- Ni  un editorial d'idees originals
- Ni  una plataforma de promoció
- La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers
- La Viquipèdia no és un servei de pàgines personals
- Ni  un manual ni una guia
- Tampoc  és una col·lecció indiscriminada d'informació

- La Viquipèdia és una enciclopèdia. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimediaper a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.


Un cop coneixem el que és la Viquipèdia i per que serveix i com s’utilitza, a nosaltres les estudiants de Primer d’educació infantil se’ns ha proposat l'activitat de modificar una pàgina ja existent o crear una  nova. Amb la col·laboració d'una companya, jo ho he fet amb Mari Carmen Criado.

Un cop estàvem en parelles, nosaltres ens vam obrir un compte amb el nom de Mariesther i a partir d’aquí vam començar a mirar i pensar allò que podíem crear o modificar, i en aquests moments vam pensar en malalties als nens concretament, Sida. I com era un tema que ja havíem tractat al Cicle, ens va ser molt rapit trobar al informació, aquesta inflamció la vam  extreure d’un llibre de salut.

 El resultat va ser aquest:




Passos per a la modificació d'una estrada en la Viquipèdia:       
1. Crear-nos un compte (Mariesther)
2. Pensar en un tema que poguéssim ampliar, finalment vam escollir, com afecte la sida a la primera infànci 3.Buscar informació en fonts fiables, vam mirar un llibre sobre salut anomenat: Palomar Montse,Muñoz Lucía,Nus Pilar, Arteaga Lourdes. Autonomia personal y salud infantil.Editorial Altamar. ISBN 9788496334519
4.Vam donar-li a l'apartat de modificar i vam començar a escriure el més important sobre aquest tema 
5. Una vegada escrit vam seguir algunes normes del "llibre D'estil" aquestes són les següents:

      - Nom de l'article en singular, es a dir, Sida Infantil .
      - Utilització l’encapçalament, per fer-ho hem utilitzat el títol i aquest símbol (= =)
      - Utilització d'enllaços interns, es a dir, cap a altres articles.
      - Utilització de referències, citant la font d'on hem tret la informació




 6. Vam Clicar l'estrella de la part superior, per seguir la nostra entrada, també ho podem mirar a l'apartat llista de seguiment.
7. A l'apartat mostrar l’historial podem anar mirant si algunes persones més han fet alguna modificació.
8. Aquí us deixo el link de la nostre aportació a la Viquipèdia:


http://ca.wikipedia.org/wiki/Sida


(Passos per a la modificació d'una estrada en la Viquipèdia, creats per Mari Carmen Criado i Esther Mansilla, ja que hem treballa conjuntament per realitzar aquesta activitat )

No hay comentarios:

Publicar un comentario