domingo, 6 de enero de 2013

Poemes


En aquestes ultimes sessions de COED vam realitzar l’exposició dels poemes.
Cada una de nosaltres havien de agafar un poema el que nosaltres volguéssim i recitar-los davant de totes les companyes.
Ens va aconsellar alguns autor, que son coneguts i que ens seria més fàcil aprendre.
Aquesta autors són els següents:
-         Jaume Sobirana
-         Maragall
-         Salvador Espriu
-         J.V Foix
-         Salvat Papasseit
-         Maria Mercè Marçal

Jo vaig escollir un poema d’aquesta ultima autora anomenat t’estimo perquè si!
Desprès de recitar-lo hem vaig poder adornar que era una mica complicat el tipus de vocabulari tenia, però a part d’això vaig realitzar una bona gesticulació, una bona vocalització i mirava al públic. La velocitat que portava era la adequada i la veritat que per la dificultat del vocabulari vaig quedar contenta amb la meva exposició.

 Aquest  és el poema:

T’estimo perquè sí

T'estimo perquè sí. Perquè el cos m'ho demana.
Perquè has vingut de l'ona sense ordre ni concert.
Perquè el brull del boscatge t'enrama la cabana
sense panys ni bernats, en un desvari verd.

Perquè vull. Perquè em xucla la rel de la follia.
Perquè és l'amor, dallat, que ha granat al meu llit.
Perquè duc, ben reblat, el bleix de l'escorpit
que provoca el salobre i encrespa la badia.

Perquè sóc massa fràgil per bastir l'aturall
a la marea viva que em nega a l'endeví.
Perquè sóc massa forta perquè em blegui un destí
que han signat, sense mi, les busques de l'estrall.

Perquè l'aigua més fonda no vol ni pau ni treva
i pregona ben fort que sóc d'estirp romeva.

Indentitat i territori


En aquestes sessions el propòsit que teníem era posar-nos en grup de dos o tres com a màxim, i el que havíem de fer era una exposició sobre allò que entre les dues persones ens unia.
Aquestes sessions eren conjuntes tant de l'assignatura de COED com de la GTIC. Ja que hi havien suport TIC i també perquè realitzàvem un discurs davant del públic.
Cada sessió que les realitzaven els dimarts i cada dimarts podíem arribar a fer 4-5 exposicions.
Jo vaig realitzar la meva exposició amb la meva companya Mari Carmen Criado, i al vam realitzar de sobre l’escola on anàvem de petites, ja que ens coneixem des del 4 anys.

Durant totes les exposicions hi havia coses a millorar, pel fet de l’exposició oral el que s’hauria de millorar seria:

-         Mirar més el públic
-         No posar-nos en un canto
-         Utilitzar el sentit de l’humor
-         Fer partícip al públic de la teva exposició
-         No utilitzar “castellanismes”
-         Explicar el teu tema de manera motivadora
-         No passar per davant de de la pantalla
-         Donar un missatge final
-         Consciencia i cura amb les mots crossa
-         Faltes ortogràfiques a nivell oral
-         Portar una velocitat adequada a l’hora de parlar
-         Naturalitat
-         Explicació d’anècdotes

Pel que fa els aspectes del suport visual hauríem de millorar:

-         La pantalla negra abans de començar l’exposició
-         Les faltes ortogràfiques
-         Passar les diapositives al mateix temps que es va parlant
-         La qualitat del vídeo
-         Les citacions
-         El tipus de lletra (no posar ni còmic sans o lligada)
-         Mentre una persona parla l’altre passa les diapositives
-         Parlar de coses que estem veient no de coses que no estem veient

Estrucutra del discurs


En aquesta sessió hem tractat el tema de les estructures del discurs, i vam començar dient que tots els textos tenen una estructura que és la següent: Digues de que parles, parla´n i digues de que has parlat.

Digues de que parles fa referencia a la introducció:
Hem de dedicar molt de temps aquesta part perquè si aquesta part dediquem molt temps desprès serà molt més fàcil poder continuar.
Una introducció errònia seria la següent:
  • Començar demanat perdó i donar justificacions
  • Amb contradiccions
  • És repeteix
  • Utilitza "Castellanismes"
  • No portar ben preparada
Parla´n fa referencia al desenvolupament:
Aquesta part s'ha de seleccionar les idees i organitzar-les, i es pot dividir en dues parts.

- Per informar: estructura descriptiva, quan el narrador descriu els fets com son i també l’estructura cronològica que és molt difícil perquè és tota cronològica.

- Per convèncer: hi ha l’estructura inductiva o SAP que és de lo més específic al més general i l'estructura deductiva PAS del més general a lo més específic.

Parla´n i digues de que has parlat fa referencia a l'ultima part conclusió:
per concloure hem de tenir en conte uns funcions bàsiques que és tanca el discurs, sintetitzar les idees principals   i deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat.
També hem de tenir en conte el tancament, que es el moment des de que acabem el discurs fins que l'orador marxa del lloc, són totes aquelles accions que passen en aquells moments






Benjamin Bloom: Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.


Benjamin Bloom  utilitzar una classificació que diu que a partir dels usos de les TIC es desenvolupa en l'activitat intel·lectual i que  les activitats educatives estan graduades de més senzilles a més complexes.
Va definir 3 dominis d'activitats:
  • Afectiu
  • Cognitiu
  • Psicomotor
Ara podrem veure les habilitats cognitives formulades inicialment i les formulades en el 2000 en la següent imatge:



Desprès d'aquesta classe se’ns va demanar una tasca, en la qual havíem d'agar tots els programes utilitzats i classificar-los en una taula tenir en conte els següents aspectes: crear, avaluar, analitzar, aplicar, comprendre, recordar.
Aquí us deixo aquest classificació:


Eines i Recursos TIC

Comunicació audiovisual i/o digital


En aquesta classe de COED, vam poder observar les noves tecnologies i les repercussions que aquestes tenen en les nostres vides.

És pot associar aquesta entrada als mitjans de comunicació, els mitjans de informació i els documents. Per a la comunicació audiovisual i/o digital hem de tenir en compte:
- El procés d'escolta
- Es transmeten molts sentiments, per aquest motiu hem d'estar més atents.
- El missatge és molt més complex.
Per el motiu anterior poder parlar del publicitat subliminar, es a dir, aquella informació que ens fa comprar creient que és millor, per aquest motiu no ens podem deixar enganyar.

Desprès vam veure un vídeo d'un home anomenat Guillermo Orozco, que fa una critica a les claus educatives dels mitjans audiovisuals.


Edu3.cat


 Desprès d'observar aquest vídeo vam poder dir que, en l’hàbit educatiu trobem tres actors principals: la família, l'escola, els mitjans de comunicació.

Hem de tenir en conte que les famílies passen moltes hores fora de casa i que en aquest moment els nens passen moltes hores davant de la televisió i per aquest motiu la televisió te un paper molt important a nivell educatiu en els infants.
Per poder introduir les noves tecnologies és necessari una alfabetització: que és al fet de saber dominar els programes i saber llegir més enllà.



Per finalitzar vam veure tres exemples de vídeo que intent fer canviar la nostra opinió o punt de vista per compra els seus productes.


  • Golf Volswaggen
  • Galerias moda
  • Colónia de la barbie
  • Seat (Oh Brother!)

La Composició del text


En aquesta classe de COED, vam poder observar en que consta i com es realitza. La composició consta en analitzar el procés cognitiu que es fa a l'hora d’elaborar un text: les etapes per una bona elaboració esta dividit en tres etapes, però una si les altres no es pot elaborar.

Etapes: Planificació composició i revisió.

Planificar:
S'han de pensar els objectius que es volen aconseguir, una vegada els objectius estan clar, es pot començar amb la pluja d'idees, es a dir, selecció d'idees i ordenar-les per poder definir els objectius.


Composició:
Tots els objectius marcats es comencen a redactar i si realitzem una bona planificació és millor per poder realitzar aquesta part.
L’estructura del text esta dividit en paràgraf, cada paràgraf és una idea i per poder unir aquests idees hem d’utilitzar els connectors ( conjuncions, preposicions, puntuacions, adverbis...)


La revisió:
S'ha de revisar de diverses maneres, primer revisió de continguts es a dir la coherència, cohesió i  l'adequació  i també la revisió gramatical és a dir la correcció i variació.

La Llengua oral formal


La llengua oral formal per dir-ho donam manera més col·loquial és aquella que no s'utilitza diàriament. No és espontània, hem de ser repetitius, es a dir, dir una cosa de diverses maneres per tal de que el missatge arribi d'una manera més entenedora a tothom.

El trets catacrèstics de la llengua oral formal són els següents:

1. Trets contextuals: és el que es basa en el canal  escrit, és necessita la redundància perquè quedi clar, comparteix espai i temps i permet interacció/ feedback i no te un caràcter universal és a dir,  que es diferents en els diferents grups socials.

2. Trets textuals: és informativa, planificada i de tema sovint especialitzat, és formal i generalment monologada, repetitiva i amb una intervenció fonamental del llenguatge no verbal.

3. Trets lingüístics: són aquells trets que fan referencia al la correcció normativa i l'ús de la varietat estàndard, interrogacions, exclamacions, interjeccions...

Un cop vam poder veure els trets característics de la llengua oral formal, a classe vam fer les semblances i diferencies entre tres situacions:

  • Telenotícies
  • Conversa de nens jugant
  • Explicació d'un conte
Les semblances: Totes tres són situacions de comunicació, totes tenen un emissor i un receptor, totes expliquen alguna cosa i és comunicació oral.

Les diferencies: El to de veu que utilitzen són diferents, el conte i el telenotícies tenen un suport i estan preparats, el telenotícies no te feedback i el conte i la conversa si, també es diferent el registre, la velocitat i el context.

Competència Comunicativa


Què és el que entenem per competència comunicativa?

És tot allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en un context culturalment significatiu. Aprenem a parlar entre el grup social de la nostra cultura i per poder fer-ho hi ha uns cànons establerts, unes pautes i un bon comunicador les coneix i actua.
Per ser mestres tenim la necessitat de saber-nos comunicar d'una manera el més eficaç possible, aprendre a comunicar obtenint el resultat que nosaltres esperem. Si nosaltres ens proposem uns objectius i els aconseguim tindrem un grau alt d'eficàcia.

Tipus de competència:

1. Competència lingüística/ gramatical

- S'ocupa dels nivells: fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic
- És la competència que més es treballa a les escoles
- Fa referencia al codi lingüístic

2. Competència sociolingüística

- Fa referencia al domini del dialecte
- Fa referencia al domini del codi lingüístic

3. Competència discursiva:

- Fa referencia al fet d'aconseguir que el text sigui coherent i cohesionat amb l'ajuda de les formes gramaticals.

4. Competència estratègica:

- Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal 
- És més afectiva amb l’ús de l'humor i els exemples



El llenguatge i les llengües

En la sessió de COED vam haver de llegir el següent  article:
TUSON, J. (1984). lingüística. Barcelona: Barcanova : a partir d'aquest article vam realitzar un  resum  i posteriorment uns apunts, en el qual he pogut extreure que :


El llenguatge: 
 - És la manera com tot esser humà expressa el seu pensament a traves de la llengua
 - El llenguatge és molt més que un  instrument de comunicació
 - Esta constituït per senyals i combinacions de senyals
 - És un reflex de com pensem i pot der de la següent manera: icònic, verbal o visual
 - És a partir de l'any i mig que els infants ja s'especialitzen en la seva llengua

La Llengua:
 - És un conjunt de signes i lletres que creen  els diferents idiomes
 - Ens podem referir a un punt de vista global o concret (la mateixa cosa es pot dir de diverses maneres)
 - Esta dividit en diversos nivells gramaticals : pragmàtic, semàntic, sintàctic, morfològic i fonètic.

Per poder concloure podrien dir que : EL LLGENGUATGE EXISTEIX SENSE LA LLENGUA I LA LLENGUA NO POT EXISTIR SENSE LLENGUATGE

sábado, 5 de enero de 2013

La Descripció


En aquesta classe de COED hem parlat que és la descripció i quins tipus de descripció hi ha, per poder descriure ho podem fer de diverses maneres:

1. Descripció subjectiva: és en la qual l'autor dóna la seva opinió personal del personatge al que descriu, com és l'exemple: la descripció que va sortir publicada al diària "Ara" per Albert Pla Nualart, sota el títol Entre el talent i l'ego, referent a Manuel Fuentes.

2. Descripció objectiva: en aquest cas l’autor només descriu els fets i actes que viu amb la persona entrevistada. Com per exemple una entrevista que li va fer Bibiana Ballbé a Manel fuentes 

3. Cançons: també és poden realitzar descripcions a partir de cançons com és l'exemple de la cançó dels Catarres, Jennifer.

4. Poesia: També poden fer una descripció a partir de versos com és l'exemple del poema de Miquel Marti i Pol Si parlo dels teus ulls.

5. Poesia visual: Obra de Joan Brossa.



6. Novel·la:  és el fet de  descriure explicant com van passar els fets, com és el que passa en el llibre: els homes que no estimaven a les dones.

7. Conte: un exemple de d'aquest tipus de descripció és Xesco Boix que explicava cantat el conte Abiyoyo

8. Vídeo: també és pot crear una narració a partir d'anuncis com el de la campanya d'estiu del 2009 de la marca cervesa Estrella Damm

Un cop vist tots els tipus de descripció vam realitza la nostra pròpia descripció, sobre una de les de la nostre classe, jo la vaig realitzar de la meva companya Mari Carmen Criado. I vam fer una foto conjunta amb una foto i un peu de foto.
Jo la meva descripció la vaig titular:  Qui és ella?


El Decàleg


En aquesta sessió de COED vam seguir treballat el tema del bon comunicador, però en aquesta classe el que vam realitzar és el Decàleg d'un bon comunicador.
Un decàleg és: un conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió o activitat...

Per què serveix aquest decàleg?
- Per tenir un grau alt de comunicació
- Per ser un bon comunicador
- Ens pot servir com a guia
- per tenir-ho present abans d'una exposició oral


Desprès de tenir clar perquè el podríem utilitzar ens vam posar per grups, vam crear el decàleg de grups i un cop finalitzada aquesta tasca vam crear el decàleg de la classe que és el següent:

DECÀLEG DEL BON COMUNICADOR:

1. Tenir clares les quatre preguntes bàsiques (per què, què, qui, com)
2. Domini de la llengua
3. Positivisme
4. Domini de la llengua no verbal
5. Elaboració del guió
6. Retroalimentació amb el públic
7. Ser natural: no memoritzar el discurs (només les deu primeres paraules)
8. Domini de la veu (pauses, entonació, volum i vocalització)
9. Ser clar, precís i breu 
10. Estructura del discurs
11. Utilitzar adequadament els mitjans audiovisuals

El Bon Comunicador

En aquesta sessió de COED vam voler saber quin era el perfil d'un  Bon comnuicador o d'un comunicador eficaç.
I per poder arribar aquest perfil  vam iniciar la classe amb una pregunta: Que ha de tenir per nosaltres un perfil d'un bon comunicador o comunicadora?
En aquest moment vam fer una posada en comú dels diferents perfils, i les paraules que més es van repetir van ser:
- Tranquil·litat
- Saber actuar
- Gesticulació
- Fluïdesa
- Expressivitat
Ens vam donar conte que hi havia  moltes paraules per poder arriba a definir a un Bon comunicador, i també vam arribar a la conclusió que totes aquelles que característiques  no s'ensenyen sinó que hi ha molta tècnica al darrere.
Per aquest motiu nosaltres com a futures mestres hem de treballar aquestes tècniques per poder arribar a ser comunicadores eficaç, ja que haurem de transmetre davant dels nostres alumnes el millor  possible tots els nostres coneixements. I d'aquesta manera també haurem de parar davant del pares  i ens haurem de sentir segures de nosaltres mateixes, tranquil·les....

Per poder treballar aquest aspectes hem de llegir el llibre :"Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat"

En aquest llibre ens ajuda a millorar l'expressió oral, donant-nos pautes i unes tècniques senzilles i practiques que ens permet expressar-nos amb claredat, davant d'un públic nombrós i variat, amb la intenció de transmetre un missatge.


Per finalitzar us penjo un vídeo que vam visualitzar a classe sobre un  bon comunicadors anomenat: Ken Robinson.