domingo, 6 de enero de 2013

La Llengua oral formal


La llengua oral formal per dir-ho donam manera més col·loquial és aquella que no s'utilitza diàriament. No és espontània, hem de ser repetitius, es a dir, dir una cosa de diverses maneres per tal de que el missatge arribi d'una manera més entenedora a tothom.

El trets catacrèstics de la llengua oral formal són els següents:

1. Trets contextuals: és el que es basa en el canal  escrit, és necessita la redundància perquè quedi clar, comparteix espai i temps i permet interacció/ feedback i no te un caràcter universal és a dir,  que es diferents en els diferents grups socials.

2. Trets textuals: és informativa, planificada i de tema sovint especialitzat, és formal i generalment monologada, repetitiva i amb una intervenció fonamental del llenguatge no verbal.

3. Trets lingüístics: són aquells trets que fan referencia al la correcció normativa i l'ús de la varietat estàndard, interrogacions, exclamacions, interjeccions...

Un cop vam poder veure els trets característics de la llengua oral formal, a classe vam fer les semblances i diferencies entre tres situacions:

  • Telenotícies
  • Conversa de nens jugant
  • Explicació d'un conte
Les semblances: Totes tres són situacions de comunicació, totes tenen un emissor i un receptor, totes expliquen alguna cosa i és comunicació oral.

Les diferencies: El to de veu que utilitzen són diferents, el conte i el telenotícies tenen un suport i estan preparats, el telenotícies no te feedback i el conte i la conversa si, també es diferent el registre, la velocitat i el context.

No hay comentarios:

Publicar un comentario